Bu gün size, Gaziantep yöresine ait, şöyle bayıla bayıla yiyebileceğimiz bir yemek tarifi olan Ali Nazik tarifini paylaşacağım.
Bu yemek akşam saatleri için birazcık ağır olsa da öğle yemekleri için çok lezzeli vir seçim olabilir.
Ama siz eğer diyorsanız ki benim kilo derdim yok, kalori hesabı yapmam o zaman dilediğiniz saat bu lezzete dalın derim. :)
Ali Nazik Malzemeleri:
Ateşte közlenmiş patlıcanlarımızı bıçakla güzelce doğruyoruz. Başka bir kapta süzme yoğurdu akışkan kıvama gelene kadar çırpıyoruz. Sarımsaklarımızı az tuzla birlikte yemekte ağzımıza gelmeyecek kadar eziyoruz ve yoğurda katıyoruz. Tavaya az kaylı koyun kıymasını koyup, hafifçe kavurmaya başlıyoruz. Yemek kendi yağıyla pişecek fakat tavaya yapışmaması için çok az yağ ya da su kullanabilirsiniz. Kıyma tam olarak kavrulmazdan az önce içerisine kırmızı pul biber ve bir miktarda karabiber ekleyelim.
- Patlıcan
- Kıyma
- Yoğurt
- Sarımsak
- Kırmızı biber, tuz, karabiber.
Ateşte közlenmiş patlıcanlarımızı bıçakla güzelce doğruyoruz. Başka bir kapta süzme yoğurdu akışkan kıvama gelene kadar çırpıyoruz. Sarımsaklarımızı az tuzla birlikte yemekte ağzımıza gelmeyecek kadar eziyoruz ve yoğurda katıyoruz. Tavaya az kaylı koyun kıymasını koyup, hafifçe kavurmaya başlıyoruz. Yemek kendi yağıyla pişecek fakat tavaya yapışmaması için çok az yağ ya da su kullanabilirsiniz. Kıyma tam olarak kavrulmazdan az önce içerisine kırmızı pul biber ve bir miktarda karabiber ekleyelim.
Tüm malzemeleri hazır olan yemeğimizin önce patlıcanları bir kapta ısıtılmış yağ ile bir miktar çevrilir. Aynı kaba hazırlanmış sarımsaklı süzme yoğurt eklenir. Yoğurdun kesilmemesi için patlıcanların altını kapatmadan az önce yoğurt ilave edilmelidir. Amaç yoğurttaki soğukluğu ortadan kaldırmak sofrada sıcak bir yemek sunmaktır. Son aşamada ise kıyma, yemeğin üzerini kapatacak kadar yayılır.
Lezzet tüyoları:
- Kavurma sırasında kıyma sert ve kıtır hale gelmeden kaldıralım ocaktan ki daha kıvamlı olsun.
- Siz malzemelerin miktarını göz kararı istediğiniz gibi seçin, dikkat etmeniz gereken tek şey, patlıcanlar yoğurdun içinde yüzmesin.
- Patlıcanların kabuğunu soyduktan sonra 10 dakika içerisinde mikrodalga fırında da közleyebilirsiniz.
- Zevke göre ayrı bir kapta tereyağı eritilerek içerisine kırmızı biber konulur ve yemeğin üzerine dökülür. (ama ben çok ağır oluyor diye tercih etmiyorum)
- İsterseniz kıymanın üstüne ince kyılmış sivri biber koyarak süsleyebilirsiniz.
- Süzme yoğurt yerine normal yoğurtta kullanılabilir neden olmasın...
- Kıymayı kavururken içine çok az salça ekleyebilirsiniz. Bu etin kokusunu biraz uzaklaştırır ki ben bu halini daha çok severim.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder