Beni hep bu kızartmalar bitirdi desem yalan olmaz sanırım. Türk mutfağımızın en lezzetli yiyeceklerinden biri sanırım şakşuka. En kötü tarafı fazlaca ekmek yedirmesi :)
Eğer ki misafirlerinizin arası rakı ile iyiyse servis edeceğiniz diğer yemeklere göre, şakşuka güzel bir ana yemek ya da meze olabilir. Yazarken bile beni acıktıran şakşuka tarifine hızlıca geçiyorum...
Şakşuka Malzemeleri:
- 3 tane orta boy patates
- 2 tane orta boy patlıcan
- 2 tane kabak
- 3 tane sivri biber
- 2 tane kırmızı biber
- 2 tane orta boy domates
- 1 tane soğan
- Sarımsak, Yoğurt
- Sıvıyağ, Tuz
Şakşuka Yapılışı:
Sebzeleri iyice yıkıyoruz, ardınan kabak, patlıcan ve patatesi soyualım, küp küp doğruyoruz. Biberleri ise çekirdeklerini ayıkladıktam sonra, uzun uzun doğrayalım.
Tencereye bolca sıvıyağ dökün ve kızdırın.
Şakşuka nasıl yapılır sorusunun en önemli cevabı sebzeleri pişirirken size verdiğim sıraya göre pişirmenizde yatıyor. O yüzden pişirme sürelerine göre şakşuka malzemelerini aşağıda numaralandırarak sizinle paylaşıyorum
- Sırasıyla önce patatesleri tencereye atın, rengi değişene kadar kızartın.
- Derin bir kaseye oturtuğumuz süzgeçin içine alalım patatesleri.
- Sonra kabakları kızartın, kabakları yağdan almadan önce;
- süzgeçte bıraktığımız patatesleri büyük servis tabağına yada büyük salata tabağına alıp hafif tuzlayın.
- Kabakları süzgeçe alın. Kabaklar süzülünce onları patateslerin üstüne koyup hafifçe tuzluyoruz.
- Sıra patlıcanlarda, kızartın süzgeçe alın, biberleri atın,
- biberleri almadan önce patlıcanı süzgeçten çıkarın hafif tuzlayın, biberi atın tencereye.
Sebzeler kızardı sıra sos hazırlamaya geldi. Soğanımızı rendeleyip, az yağda kavuralım. üstüne rendelenmiş domatesleri ekleyip 10 dakika kadar daha kavuralım. Yine az tuz ekleyip ateşten alalım.
Servis için domates sosunu kızarmış sebzelerin üzerine dökeceğiz, en üste de sarımsaklı yoğurt hazırlayıp dökelim.
Şakşukamız yenmez üzere hazıııır!
Son olarak maydanozla süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder