17 Ekim 2014 Cuma

Cevizli Acılı Ezme (Acuka ) Tarifi


Öyle bir tarif vereceğim ki herkes adını farklı söylüyor... Acıka diyen var, acuka diyorlar, acuko diyen bile var. Bazı yörelerde çemen, kimi yörelerde ise cevizli acılı ezme de diyorlar.

O yüzden ben başlığımda zorlandım..

Neymiş bu? Herkesin ölçülerini kendi damak tadına göre değiştirebileceği bir kahvaltılık, duruma göre ise lezzetli bir meze olabilir. Çok pratik, bence sağlıklı ve hafif. Ayrıca en önemli özelliği iştah açıcı olması. Ama dikkat edin, fazla kiloya yol açmasın sonra :)

Pişirme süresi: 5 dakika
Porsiyon: 5 kişilik

Cevizli Acılı Ezme  (Acuka ) Malzemeleri:
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 5-6 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • Kimyon, kekik, nane,
  • Pul biber, toz biber, kara biber
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • İsteğe göre bayat ekmek içi
Cevizli Acılı Ezme (Acuka ) Yapılışı:

Öncelikle baharatçı ya da mısır çarşısından daha lezzetli ve sağlıklı olanlarından aldığınız domates salçası ve biber salçasını birbiri ile karıştırın. Sarımsakları rendeleyin, içerisine kırılmış ya da çekilmiş cevizleri ekleyin, acılı cevizli ezmeyi hazırlarken cevizlerimizi fazla ufaltmayalım, ağzımıza gelsin. 

Baharatları,sıvı yağı ya da zeytin yağını  ekleyip karıştırın. Kıvamlı olması için içine biraz bayat ekmek içi koyabilirsiniz ama ben pek tercih etmiyorum o halini. 

Bir de bu lezzet bombasına isterseniz beyaz peynir de ekleyebilirsiniz, bu artık sizin tercihinize kalmış:)

Hadi, çıkarın ekmekleri o halde acukamız hazır!

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder