2 Kasım 2016 Çarşamba

TRİLEÇE TARİFİ


Trileçe, Balkan mutfağından özellikle Arnavutluk’tan mutfağımıza gelen tat. Bazıları püf noktasının kekinde olduğunu söylerler. Trileçe sütü bol ve ağızda dağılarak nefis tat verdiği herkes tarafından bilinen bir tatlı çeşididir. Trileçe Türk mutfağının kraliçesi olarak da bilinmekte. Kraliçe olarak anılan bu enfes tatlıyı diyette olan bayanlar bile gönül rahatlığı ile tüketebilir çünkü içinde bulunan süt dolayısıyla kalorisi de oldukça düşük seviyededir. Yakın zamanda ortaya çıkmasına rağmen diğer tatlılara fark atarak en fazla tüketilen tatlı unvanını almaya hak kazanıyor. Dilerseniz şimdi de bu tadı damağınızda kalacak tatlımızın yapılış aşamasına geçelim.

TRİLEÇE MALZEMELERİ:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
TRİLEÇE Sosu İçin:

●1 paket krema(200 ml)
●5 su bardağı süt
●4 yemek kaşığı şeker

TRİLEÇE Karameli İçin:

●1 su bardağı şeker
●2 su bardağı sıcak su
●1 paket vanilya

TRİLEÇE HAZIRLANIŞI:

Trilice yapılışına başlarken öncelikle yumurtaların sarısı ile beyazı ayrılır.
Yarım su bardağı şeker ile sarısı, yarım su bardağı şeker ile beyazı çırpılır.

Trilice için sonrasında derin bir kaba iki karışım da dökülür. Süzgeç ile elenmiş un kabartma tozu ve vanilya eklenerek aynı yönde çevirerek yavaşça köpüğü sönmeden karıştırılır. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 160 derecede yaklaşık 40 – 50 dakika pişirilir. Piştikten sonra soğuması beklenir.( Buzdolabında soğutabilirsiniz )
Soğuduktan sonra dökeceğimiz kremayı çekmesi için kürdan ile delikler açılır, dilimlenerek kesilir.
Süt, şeker, krema karıştırılarak kaynatıp soğutulur, kekin üzerine dökülür. ( bol sütlü tercih ettiğim için yaptığım tarifi yazdım, dilerseniz şekeri de arttırıp sütü azaltabilirsiniz )

Şeker, kalın yüzeyli bir tavada ,( ara sıra tavayı sağa sola eğerek ) eritilir. Şekerin çoğu eridiğinde tahta kaşıkla karıştırılarak tamamının erimesi sağlanır.

Kehribar renginde olduğunda sıcak su dökülüp karıştırılarak kıvam alana kadar iyice pişirilir.( 1 gün önceden hazırlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ). Kullanmadan önce vanilya ekleyip karıştırılarak trileçe ve diğer tatlılarınızda güvenle kullanabilirsiniz. Hazırlanan karamel, şerbeti dökülmüş kekin üzerine dökülür.
Triliceniz artık servise hazır. Triliçe'nizi afiyetle yiyebilirsiniz.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder