2 Kasım 2016 Çarşamba

KISIR TARİFİ


Sevgili okurlarım,

Bildiğiniz üzere kadınlar ani bir misafir ile karşılaştığında kolay ve çayın yanına yapacak yemek arayışına girerler. Kadınların genelinin aklına ilk gelen yemek çeşidi ise kısırdır. Hem tadı hem de yapılışı gereği bu konuda oldukça iddialı olan kısır kadınların altın günlerinin de gözdesi halindedir. Bazen içine farklı tat olarak domates ve biber eklense de kısır yıllardır aynı şekilde yapılmaktadır. Bazı kadınlar kısırın üzerine ekşilik katmak amacıyla nar ekşisi de kullanmakta. Ayrıca limon ve tuz kısırın olmazsa olmazlarındandır. İsterseniz bu kadın günlerinin gözdesi kısıra göz atalım.

KISIR MALZEMELERİ:

· 2 su bardağı köftelik bulgur,
· 4 çay bardağı sıcak su,
· 1 adet büyük soğan,
· 1 yemek kaşığı domates salçası,
· 1 yemek kaşığı acılı biber salçası,
· Yarım su bardağı sıvı yağı,
· 2-3 çorba kaşığı nar ekşisi,
· 1 tutam maydanoz,
· Karabiber,
· Kırmızı pul biber,
· Kuru nane,
· Çay kaşığının ucu ile kimyon,
· 1 adet limon,
· Tuz.


KISIR HAZIRLANIŞI:
  • Köftelik bulgurun üzerine sıcak suyu ilave edip ve 5 dakika suyunu çekene kadar bekleyelim.
  • Soğanı ince ince doğrayalım ve sıvı yağda kavuralım.
  • İçine salçaları ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Sonra naneyi ilave edelim ve karıştıralım.
  • Hazırladığımız sosu bulgurun içine ilave edelim ve iyice karıştıralım.
  • Daha sonra baharatları, tuzu, ince ince doğradığımız maydanozu, limon suyunu, nar ekşisini ilave edip iyice harmanlayalım.
  • Kısırı servis tabağına alıp istediğimiz yeşilliklerle servis yapalım.

Not: Kişi başına 1 çay bardağı köftelik bulgur kullanalım.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder