Osmanlı mutfağına adım atmaya ne dersiniz?
Bugün sizler için Antep'de de meşhur olan Ekşili Ufak Köfte Tarifi'ni paylaşacağım. Yalnız baştan bu çok özel tarifin pratik bir yemek tarifi olmadığını baştan söylemem gerekiyor. Bu özel tarifi; davet yemeği ve ya misafir sofrası hazırlarken kullanabilirsiniz.
Pişirme süresi: 60 dakika
Porsiyon: 10 kişilik
Porsiyon: 10 kişilik
Ekşili Top Köfte Malzemeleri:
- 2 su bardağı köftelik ince bulgur
- 250 gram yağsız kıyma
- yarım kilo kadar kemikli parça et
- 1 su bardağı nohut
- 2 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (biber salçası yoksa 2 kaşık salça ve kırmızı toz biber)
- 1 yemek kaşığı sumak ekşisi ya da 1 limon suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin
- tuz,
- karabiber
Ekşili Top Köfte Yapılışı:
Haydi zaman kaybetmeden yapımı birazcık meşakkatli olan tarifimize bakalım... Öncelikle üzeri etli bir parça kemiği tencereye koyup 5 ya da 6 bardak kadar su ile tencerede pişireceğiz.
Haydi zaman kaybetmeden yapımı birazcık meşakkatli olan tarifimize bakalım... Öncelikle üzeri etli bir parça kemiği tencereye koyup 5 ya da 6 bardak kadar su ile tencerede pişireceğiz.
Geceden ısladığımız nohutların üzerinde oluşan köpüğü aldıktan sonra nohutu da tencereye katıp 45 dakika kadar daha etle birlikte pişirelim, nohutlar iyice yumuşasın. Nohut ve et piştikten sonra içine salçayı ve tuzu ekleyip bekletiyoruz.
Ayrı bir kapta ince bulguru (kısırlık bulgur) kıymayı, ince ince doğradığımız soğanları, karabiberimizi ve birazcık tuzu karıştırılarak yarım saat kadar yoğuracağız .Yoğururken elimizi arada bir ıslatacağız ve karışımı sakız kıvamına getireceğiz. Karışımdan fındık bütüklüğünde parçalar alıp minik ve top top şekilde yuvarlayacağız.
Bir tencerede su kaynatıp bu köfteleri kaynayan suyun buharında yarım saat kadar pişireceğiz. Köfteleri buharda pişirmek için bir süzgecin içine koyup süzgeci tencereye koyduktan sonra tencerenin ağzını kapatınız. Kenarda beklettiğimiz nohut ve etin içine köfteleri de katıp hepsini birlikte 4 dakika kadar kaynatacağız. Tencereye sumak ekşisi ya da bir miktar limon suyu ekleyeceğiz.
Üzerine sos olarak ise yağda kavrulmuş nane döktük mü tarifimiz tamamlanmış oluyor.
Ekşili Top Köfte'nin Püf noktaları:
Ekşili Top Köfte'nin Püf noktaları:
- Nohutları geceden ıslatmayı unutmayınız
- Köfteler yoğrulurken el ıslak nemli tutulmalı.
- Köfteler suda haşlanmayacak buharda pişecek.
- Haşlanan köfteleri derin dondurucuda saklayarak daha sonra uğraşmadan yemek yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder