Sürekli market, fırınlarda,cafeler de gördüğüm çok lezzetli pasta olan Fıstık Rüyasını bu sefer yapmaya karar verip nasıl yapılır diye araştırdım. Yapımı biraz gözümü korkutmuş olsa da yaptığımda buna değdiği için çok mutlu oldum. Eğer yapmak istiyorsanız biraz zaman ayırmanızı tavsiye ederim.
Fıstık Rüyası Malzemeleri:
- 225 gram un
- 1/2 cay kaşığı tuz
- 50 gram seker
- 1/4 toz karanfil
- 250 gram tere yağ
- 1 adet yumurta sarısı
Fıstık Rüyası İçi Malzemeleri:
- 200 gram badem
- 300 gram antep fıstığı
- 250 gram ince övütülmüş toz şeker
- 1/2 kakule
- 1/2 cay kaşığı karanfil
- 150 gram taze sıkılmış portakal suyu
- 4 adet yumurta sarısı
Fıstık Rüyası Üzeri için Malzemeler:
- portakal rendesi
- antep fıstığı
- bir tutam tuz
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 fincan (türk kahvesi fincanı) gül suyu
Öncelikle hamurunu yapmak icin kuru malzemeyi unu tuzu şekeri karanfili mikserin içersine koyun.
Tere yağını koyup birkaç kere mikserde çevirelim. Biraz hamurumsu olana kadar ama tamemen hamur olmaya yüz tutmuşken yumurta sarısınıda ilave edip bir kere daha mikserden gecirip hamurumu elime aldım biraz un tezgahın üzerine koyun eliniz ile guzel bir hamur yapın.
Hamuru çok yumuşak oluyor merak etmeyin un ile toplayabilirisiniz. :)
Daha sonra hamuru sarıp buz dolabına koyun. 30 dakika buz dolabında hamuru beklerken diğer taraftan içinin malzemesini hazırlamaya geçin.
Robotun içersine bademi antep fıstığını koyup makinadan ince olana kadar cekin.
Onları bir kenara cekin ve şekeride aynı şekilde incecik olana kadar robattan gecirin.
Daha sonra hepsini birlikte koyup 15 dakika kadar makinadan gecirin.
Bu karışım o kadar ince öğütüldü ki artık badem ve fıstık kendi yağını biraz çıkartmaya başladı.
Karışıma yavaş yavaş portakal suyunu dokün.Birazda portakal rendesinden, karanfil ve kakulemi koyun. Birkaç kerede bu şekilde robottan geçirin, krema şeklini almaya başlasın.
Sonra yumurta sarısını ilave ettim bunu kenara alın.Buz dolabındaki hamuru çıkartın.
Tart kalıbınıza göre boyutunu açın.Bir parmakdan çok az kalınlıkta hamuru yapın ve çatal ile hamuru delin. Her tarafını yağlayın kalıbınızın. Daha sonra buzluğa koyun 10 dakika kadar bekletin.
Hamurun boyutu kadar bir yağlı kağıt kesip içerisine nohut doldurun ki hamura ağırlık yapsın.
Fırına koyup 20 dakika pişirin. Daha sonra 20 dakika sonra nohutları çıkarın 10 dakika daha tekrar pişirin.Fırından çıkan kalıptaki hamurun içeresine yaptığınız bademli ve antep fıstıklı harcı dökün.
Fırına koyup 15 dakika pişirin. 15 dakika sonra çıkartın yumurta sarısını, sütü ilave edip fırça ile üzerine sürün.Tekrar fırına koyup 10 dakika daha pişirin.
Fırından çıkartın ve soğuması için tezgahın üstünde 20 dakika beklettin.
Bir fincan gül suyuna balı karıştırıp yine fırça ile tamamen bu karışımı üzerine sürün.
Portakal rendesi ve fıstıklarla servis yapabilirsiniz.Biraz yapımı zor olsa da lezzeti harika. :)
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder