8 Ocak 2020 Çarşamba

SÜTÜN FAYDALARINI BİLİYOR MUSUNUZ?


Bugün tarif defterimi karıştırırken bir şey fark ettim. Sütü ne kadar çok kullanıyormuşum ama blogumda sütün yararlarına pek de yer vermemişim. Bu yüzden sizin için bir araştırma yaptım. Süt ne kadar faydalıdır? Ne kadar tüketmeliyiz? Süt denildiği gibi kilo vermeye yardımcı oluyormu? gibi soruların yanıtlarını bulacağınız bir içerik yazdım.
Önerilen, günde 2 bardak sütü yaşamımızın her döneminde tüketilmesi yönünde. Çocukluk ve ergenlik döneminden başlayarak yaşam boyu süt tüketimi gerçekten çok önemli.

Bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli vitamin ve minerallerin vücuda alınmasına ve bebeğin kemik gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda annenin kemik ve diş sağlığının korunmasını sağlar.
Çocukluk ve ergenlik döneminde ise süt, güçlü kemik ve diş oluşumunu sağlar, kemik yoğunluğunu artırır, sağlıklı büyümeye, özellikle de 1-4 yaş döneminde zihinsel gelişime yardımcı olur.

Yetişkinlerde ve yaşlılarda ise süt kemik sağlığının korunmasında etkili rol oynar ve vücudun ihtiyaç duyduğu protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini gibi birçok besin öğesini içerir.
Bu yüzden daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat için, çocukların, gençlerin, gebelerin her gün en az 2 bardak süt ve 1 porsiyon süt ürünü, yetişkin ve yaşlıların da ortalama 2 bardak süt içmeleri öneriliyor.

Kalsiyumu sadece sütten mi alabiliriz?

Süt kalsiyum emilimi açısından en zengin gıdalardan biri. Ancak yeşil yapraklı sebzelerden de kalsiyum alabiliriz. Marul, dereotu, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde, pekmezde, kuru fasulyede kalsiyum olduğu doğrudur. Ancak bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacının 800 mg olduğunu düşünürsek bunun tamamının marul, roka ya da dereotu yiyerek karşılanması mümkün değil. Bunu karşılamak için günde 6 adet marul, 4 bağ roka ya da 1 kg kuru fasulye yemeniz gerekir ki bir kişinin bir günde bu miktarlarda bu besinleri tüketmesi pek mümkün değildir. Oysa 2 bardak süt ve 2 kase yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın tamamını karşılayabiliriz

Düzenli süt içmek kilo vermeye nasıl yardımcı olur?

Süt içerdiği kalsiyum ve protein ile kilo vermeye yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda kalsiyum desteği sayesinde kilo verildiği anlaşılmıştır. Kısaca sütün nasıl etki gösterdiğini açıklamak gerekirse diyet sırasında alınan kalsiyum, yağ asitlerini değiştirerek, emilimini azaltmaktadır. Ayrıca kalsiyum, vücutta sindirilen yağ miktarını azaltarak dolaylı olarak enerji alımını da azaltmaktadır

Besinlerden alınan proteinler, vücutta kullanılabilme derecelerine göre; “örnek protein: vücutta tam olarak kullanılan, iyi kalite protein: tamamına yakını kullanılan, düşük kalite protein: tam olarak kullanılmayanlar olarak” sınıflandırılır. Örnek protein kaynakları insan sütü ve yumurta iken, iyi kalite protein kaynakları et, balık, süt ve türevleridir. Yüksek protein içerikli diyetler tokluk sağlar. Protein oranının orta düzeyde artırılması ile metabolizma hızlanır ve kas kitlesi korunur. Araştırmalar sütün; kalsiyumdan en zengin besin olması özelliği ile ayrıca içerdiği kaliteli protein ve lioneik asit gibi özel yağ molekülleri ile ağırlık kaybına neden olduğunu gösteriyor.

Yağlı, yarım yağlı, yağsız sütlerden hangisini neye göre tüketmeliyim?

Süt, bileşiminde yer alan, protein, laktoz, kalsiyum gibi besin maddeleri nedeniyle besleyici değeri yüksek bir gıdadır. Diğer tüm gıdalarda olduğu gibi, sütten beklenen yararın sağlanabilmesi için de ölçülü miktarda tüketilmesi (günde 2-3 bardak) gerekir.

Merak edenler için; sütteki yağ oranları şöyle; yağlı sütte en az %3, yarım yağlı sütte %1,5 ve yağsız sütte de %1,5’in altında yağ bulunmaktadır. Vücut ağırlığını kontrol altında tutmak isteyen bireyler yarım yağlı ya da yağsız sütleri tercih edebilirler.

Light Süt sağlığa zararlı mıdır ?

Sütle ilgili yanlışlardan en büyüğü belki de light sütlerin zararlı olduğu konusuyla ilgili. Bu yanlış bir kanıdır. Light kelimesi sadece sütün içinde ki enerji değerinin diğer süt ürünlerine göre az olduğunu göstermek için kullanılıyor.Diğer sütlere göre aynı miktarda kalsiyum, protein, mineral ve vitamin içerdiği gibi daha az yağ ve daha az kalori içerir.

Unutmamak gerek süt, çok besleyici olduğu gibi tüketimi hem kolay hem de çok ucuzdur. Siz de süt tüketimin faydalarını bir kez daha okumuş olup yaşamınızdan süttü eksik etmeyiniz.          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder