2 Ağustos 2016 Salı

Bol Baharat, Çok Lezzet: Hint Yemekleri


Dünya, Hindistan'ı Bollywood sineması, müzik ve dansları, milyarı aşan nüfusu ve yoksulluğun zenginlikle bir arada yaşadığı çok kültürlü yapısıyla tanıyor. Tabii bir de bin bir baharatlı egzotik yemekleriyle...
Asya'nın en özgün mutfaklarından biri olan Hindistan mutfağı, geniş coğrafyası, kalabalık nüfusu ve etnik çeşitliliği nedeniyle dünyaca ünlü bir lezzet kültürüne sahiptir. Himalayalar'dan Hint Okyanusu'na uzanan sıcak, nemli ve geniş coğrafyasıyla Hindistan, zengin bir sofra deneyimi sunmaktadır. Hint yemekleri denince ilk akla gelen, Hindistan mutfağı tarifleri içinde özel yeri olan zencefilden tarçına baharatlardır. Özellikle bu baharatların karışımıyla hazırlanan köri (curry) Hindistan için neredeyse ulusal bir lezzettir.
Bir Lezzet Efsanesi: Tikka Masala Soslu Tavuk
Hindistan mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin ilk karşılaştığı detay, Hindistan'da tavuk ve kuzu etinin sıkça kullanılmasıdır. Hindistan genelinde sığır-inek türü büyükbaş hayvanların kutsal kabul edilmesi, etli yemeklerde tavuğun tercih edilmesini de beraberinde getirmektedir. Köri sosu ve "tikka masala" denilen kakule, zencefil, sarımsak ve karanfil gibi baharatlarla hazırlanan soslar ise bu tavuk yemeklerine tat katar. Marine edilen göğüs ya da but etleri, fırında veya şişlere geçirip ızgarada pişirilerek "tikka masala" sosuyla sunulur.
Pirincin Baharatla  Dansı: Hint Pilavı
Pilavın, Hindistan mutfağı yemek tarifleri içinde özel bir yeri vardır. Hint halklarının başlıca gıdası olan pirinç, bol baharatlı ve sebzeli pilav tarifleriyle sofraları süsler. Geleneksel olarak Hindistan'a özgü uzun taneli "basmati" pirinci ile hazırlanır. Özellikle safranlı, körili, Hindistan cevizli pilav tarifleri; havuç, biber, bezelye, soğan gibi sebzelere zengin baharat çeşitlerinin eklenmesiyle pişirilir. Oldukça besleyici olan Hint pilavı, sade yenebildiği gibi "tandoori" (tandır) veya "tikka" gibi etli yemeklerin yanında da servis edilebilir.  
Ünü Dünyaya Yayılmış Bir Börek: Samosa
Sebzeli Hint böreği de denilen "samosa" (veya samsa) sadece Hindistan'ın değil; Güneydoğu Asya'dan Orta Asya'ya; hatta, Doğu Afrika'ya kadar birçok ülkenin mutfak kültürüne girmiş bir hamur işi lezzetidir. Hindistan'da bolca tüketilen "samosa", muska böreği gibi genellikle üçgen formda hazırlanır; iç harcında bol baharat ve rendelenmiş patates, maydanoz, bezelye, biber, soğan gibi sebzeler kullanılır. Yağda kızartılarak pişirildikten sonra naneli "çatni" (chutney) sos, "lime" sosu ve benzeri tatlı-ekşi soslar eşliğinde sunulur.
Knorr'un Türk ve dünya mutfaklarından sizin için hazırladığı pratik tariflere www.herkessofraya.com adresinden ulaşabilir; dilerseniz yukarıda sayılanlar gibi daha birçok Hint yemeğini ve dünya mutfaklarının en özel tariflerini evinizde de deneyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder