Dünya, Hindistan'ı Bollywood sineması, müzik ve dansları,
milyarı aşan nüfusu ve yoksulluğun zenginlikle bir arada yaşadığı çok kültürlü
yapısıyla tanıyor. Tabii bir de bin bir baharatlı egzotik yemekleriyle...
Asya'nın en özgün mutfaklarından biri olan Hindistan
mutfağı, geniş coğrafyası, kalabalık nüfusu ve etnik çeşitliliği nedeniyle
dünyaca ünlü bir lezzet kültürüne sahiptir. Himalayalar'dan Hint Okyanusu'na
uzanan sıcak, nemli ve geniş coğrafyasıyla Hindistan, zengin bir sofra deneyimi
sunmaktadır. Hint yemekleri denince ilk akla gelen, Hindistan mutfağı tarifleri
içinde özel yeri olan zencefilden tarçına baharatlardır. Özellikle bu
baharatların karışımıyla hazırlanan köri (curry) Hindistan için neredeyse ulusal
bir lezzettir.
Bir Lezzet Efsanesi:
Tikka Masala Soslu Tavuk
Hindistan mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin
ilk karşılaştığı detay, Hindistan'da tavuk ve kuzu etinin sıkça
kullanılmasıdır. Hindistan genelinde sığır-inek türü büyükbaş hayvanların
kutsal kabul edilmesi, etli yemeklerde tavuğun tercih edilmesini de beraberinde
getirmektedir. Köri sosu ve "tikka masala" denilen kakule, zencefil,
sarımsak ve karanfil gibi baharatlarla hazırlanan soslar ise bu tavuk
yemeklerine tat katar. Marine edilen göğüs ya da but etleri, fırında veya
şişlere geçirip ızgarada pişirilerek "tikka masala" sosuyla sunulur.
Pirincin
Baharatla Dansı: Hint Pilavı
Pilavın, Hindistan mutfağı yemek tarifleri içinde özel
bir yeri vardır. Hint halklarının başlıca gıdası olan pirinç, bol baharatlı ve
sebzeli pilav tarifleriyle sofraları süsler. Geleneksel olarak Hindistan'a özgü
uzun taneli "basmati" pirinci ile hazırlanır. Özellikle safranlı,
körili, Hindistan cevizli pilav tarifleri;
havuç, biber, bezelye, soğan gibi sebzelere zengin baharat çeşitlerinin
eklenmesiyle pişirilir. Oldukça besleyici olan Hint pilavı, sade yenebildiği
gibi "tandoori" (tandır) veya "tikka" gibi etli yemeklerin
yanında da servis edilebilir.
Ünü Dünyaya Yayılmış
Bir Börek: Samosa
Sebzeli Hint böreği de denilen "samosa" (veya
samsa) sadece Hindistan'ın değil; Güneydoğu Asya'dan Orta Asya'ya; hatta, Doğu
Afrika'ya kadar birçok ülkenin mutfak kültürüne girmiş bir hamur işi
lezzetidir. Hindistan'da bolca tüketilen "samosa", muska böreği gibi
genellikle üçgen formda hazırlanır; iç harcında bol baharat ve rendelenmiş
patates, maydanoz, bezelye, biber, soğan gibi sebzeler kullanılır. Yağda
kızartılarak pişirildikten sonra naneli "çatni" (chutney) sos,
"lime" sosu ve benzeri tatlı-ekşi soslar eşliğinde sunulur.
Knorr'un Türk ve dünya mutfaklarından sizin için hazırladığı
pratik tariflere www.herkessofraya.com
adresinden ulaşabilir; dilerseniz yukarıda sayılanlar gibi daha birçok Hint
yemeğini ve dünya mutfaklarının en özel tariflerini evinizde de
deneyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder