Önümüzde Kurban bayramı var ben de bu önemli günlere özel sizinle kurban etini en iyi şekilde korumanızı sağlayacak yöntemleri paylaşmak istedim.
Kurban Bayramı
yaklaştıkça etin dağıtılması, pişirilmesi ve saklanmasıyla ilgili hazırlıklar yapılmaya
başlandı. Öncelikle temiz bir kesim ortamında etlerin kesilmesi gerekiyor. ayrıca etlerin 12 saat boyunca oda sıcaklığında bulundurulması da yararlı olacaktır.
Kurbanda kısık ateşte kavurma, yüksek
ateşte ızgara pişirin
Kurban etini kavurma
yaparken kısık ateş yerine yüksek ateşte pişirin. Kısık ateşte pişirilmesi etin
sulanmasına neden olur. Etin kendi yağı var ise, kuyruk yağı veya tereyağı
eklemeden kendi yağında ve çok kısık ateşte ağzı kapalı olarak kavurun.
Kavurmayı koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve
kol- kürek kısmından hazırlayın. Koyun ve kuzu etine su koymayın fakat dana
etinden kavurma yapıyorsanız çok az su ilave edin
Eti
çevirirken çatal kullanırsanız eti deler içindeki suyu salmasına neden olur. Bu
da hem lezzetin hem de besin değerinin düşmesi demektir. Az pişmiş ya da çok
pişmiş etleri tercih etmeyin. En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ızgara
diğeri de buharda pişirmektir. Ancak mangal yaparken etin ateşe çok yakın
olması kanserojen maddelerinin açığa çıkmasına neden olur
Etli yemeklerin yanında mutlaka
portakal suyu
Etler posa ve C vitamini bakımında fakir,
demir, b12, folik asit ve vitamin yönünden zengindir. Bu yüzden etli
yemeklerinizin yanında mutlaka portakal suyu için. Sofranızdan salatayı ihmal
etmeyin. Böylece etin sindirimini kolaylaştırmış olursunuz.
Eti dondurduğunuz tarihi kaydedin
Buzluğunuza etleri parça parça poşetleyerek
muhafaza edin. Etinizi hemen kullanacaksanız buzlu şekilde pişirebilirsiniz,
hemen kullanmayacaksanız buzdolabında çözülmesini sağlayın. Buzluğa ilk giren
ilk önce çıkar kuralını uygulayın. Donmuş ürünlerinizi çözdürüp, tekrar buzluğa
atmayın. Kısa süre içinde tüketin.
Şimdiden iyi bayramlar :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder