17 Aralık 2016 Cumartesi

Enerji Tasarrufunu Hayatınıza Nasıl Uygularsınız?

                     

Enerjiden tasarruf etmek biraz zor gibi gözükse de kolay bir çalışmadır aslında. Sadece başladığınız planın devamlılığını getirmelisiniz.   Bugün enerji tasarrufu ile hayatımızda ne gibi değişiklikler yapabiliriz onlardan bahsedeceğim.  Enerji tasarrufu ile ilgili araştırmalar yaparken karşıma çıkan Enerjisa’nın internet sitesinden okuduğum tasarrufla ilgili bilgileri sizinle paylaşacağım.
Öncelikle eğer bir aileyseniz bu tasarruf planında tek başınıza olmamalısınız. Aile bireylerinin tasarrufu hayatlarına entegre etmelerini kolaylaştıracak  i küçük ve renkli notlar ekleyebilirsiniz. Örneğin makinesinin deterjan koyma bölümüne ‘Az kirli veya az olan çamaşırları ekonomik programda yıka!’ veya saç kurutma makinenizin yanına ‘Havluyla kuruttuktan sonra kullan’ gibi notlarla aile bireylerini de tasarruf konusunda bilinçlendirebilirsiniz.
Aydınlatma konusunda en önemli şeylerden biri kullanılmayan ışıkları kapatmak. Basit gibi görünse de bir çoğumuz bu kolay yolu unutabiliyor. Bunun dışında enerji tasarrufu için mutlaka tasarruflu ampuller kullanmayı unutmayın derimç Işıktan yeterince faydalanmak için ise mobilya seçimlerinizi dikkatli yapmalısınız. Duvarları açık renge boyayarak daha çok ışık yansıması sağlayabilir,  lambaların üzerindeki biriken tozları temizleyerek ışıktan tam perfermans alabilirsiniz.  

Biraz da kadınların en çok vakit geçirdiği mutfak da nasıl enerji tasarrufu sağlarız ona değinelim.  Düdüklü tencere kullandığınız zaman yemekleriniz daha çabuk pişer ve %50-75 arası bir enerji tasarrufu olur bunun yanında yumurtaları tencerede pişirmek elektrikli yumurta pişiricisine göre %50 daha fazla, kızartmaları elektrikli ocak üzerinde kızartmaktansa, fritöz içinde yapmak  % 25 daha fazla, mikrodalga fırınlar, geleneksel fırınlara göre %66 daha az enerji harcarlar. Çay suyunu elektrikli ısıtıcıda, donmuş yiyecekleri oda sıcaklığında çözdürmek ve daha sonra pişirmek, buzdolabının kapağını sık sık açmamak ve uzun süre açık tutmamak ve yemekleri soğuduktan sonra koymak, buzdolabını radyatör, ocak ve güneş gibi ısının olduğu yerlere yakın koymamalıyız. Bunlar çok basit ve kolay işlemler olacaktır.
Bunlar mı tasarruf sağlayacak demeyin. Unutmayalım ki Enerjisa’da ilk olarak Sabancı şirketinin elektirik gereksinimini karşılamak amacıyla kurulmuştu. Fakat şu an Türkiye’nin büyüyen ve gelişen bir kuruluşudur ☺
Blog yazımı okuduysanız sizden ilk ricam yukarıdaki maddelerden en az birini uygulayarak tasarruf da ilk adımınızı atmanız! Son bir bilgi ile blog yazımı sonlandırıyorum. Bu konu hakkında keyifli bir site önereceğim size : enerjinikoru.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder